LARVIKITT

Larvikitt er Norges nasjonalstein

Larvikitt er en unik naturstein fra Norge, og finnes ikke noe annet sted i verden. Den er oppkalt etter byen fordi denne typen naturstein finnes i området rundt Larvik. Larvikitt finner du altså bare i Oslofeltet, som strekker seg fra Larvik til Mjøsa.

Bergarten ble til gjennom en magmatisk reaksjon for 290 millioner år siden. Den er en dypbergart, også kalt intrusiv størkningsbergart, som er blitt dannet under høyt trykk og høy temperatur dypt nede i jordskorpen. Størkningen av steinmassene på dypet foregikk over en vesentlig lengre periode enn størkningen av lava på overflaten. Derfor fikk de enkelte krystallene god tid på seg til å vokse seg store. Larvikitt er en syanitt, men kalles oftest granitt.

Over hele verden

Du kan finne igjen Larvikitt over hele verden, i bruk på bygningsfasader såvel som interiør. Lundhs har levert materialer til spektakulære landemerker som 7-stjerners hotellet Burj-Al-Arab i Dubai, Jame Asr Hassanil Bolkiah moskeen i Brunei, sommerpalasset til Sultanen av Oman. På Manhatten kan du oppdage Larvikitt på butikkfasader og i Europa pryder norsk Larvikitt Harrods i London og La Fayette i Paris. 

Du kan lese mer om naturstein og Larvikitt her. 

Hva er naturstein:

  • Stein som har blitt hentet/ hugget ut, så kuttet og behandlet til et ferdig produkt uten endringer i materialets naturlige sammensetning.
  • Produkter som har blitt delt i små partikler og deretter rekonstruert med sementbaserte eller harpiksbaserte bindestoffer kvalifiserer ikke til betegnelsen naturstein.

Kategorier